Ре-Медика е првата приватна општа болница во Република Македонија, основана на 7 ми април 2005 година.
+389 72 443 200

Поврзани новости

+389 72 443 200
Секој ден - 24/7 16-та Македонска Бригада бр.18, 1000 Скопје

Киро Бумбов си замина дома два дена по видео асистираната торакоскопска операција на белодробието

Киро Бумбов си замина дома два дена по видео асистираната торакоскопска операција на белодробието

Шеесетгодишниот Киро Бумбов почна да се движи и шеташе на Oдделот за интензивно лекување еден час по завршената торакоскопска операција на белодробното крило, направена преку мал порт (влез) со големина од 1 до 3 сантиметри и со помош на камера, а третиот ден од приемот си замина дома. Д-р Борче Антевски и д-р Наташа Толеска Димитровска, торакални хирурзи, консултанти во Ре-Медика, го оперираа поради булозен емфизем.

Бумбов, со кого се сретнавме на редовната контрола, вели дека се чувствува одлично.
– Презадоволен сум и од лекарите и од останатиот медицински персонал. Ова е моја втора операција, поточно поради истата причина прво ми беше оперирано едното, а потоа другото белодробно крило. Среќен сум оти довербата ја доделив на овие лекари и на Ре-Медика – вели Киро.

Неговата сопруга, Сузана, која го придружуваше на контролата, објасни дека лекарите со првата операција буквално го спасиле од критична медицинска состојба.
– Целото наше семејство се лекува во Ре-Медика и верувам дека така ќе остане – вели таа.

Д-р Антевски вели дека, поедноставено, кај Бумбов е направена интервенција поради оштетени бели дробови, формации во белите дробови во форма на меури, чие прскање може да значи животозагрозувачка состојба.
– Операцијата е извршена со помош камера и мал рез, торакоскопски, што се нарекува VATS – видео асистирачка торакоскопска хирургија, и тоа со еден еден порт. Минимално инвазивната хирургja значи помала болка и побрзо закрепнување. Нашиот пациент се движеше веднаш по операција, а третиот ден беше пуштен дома. Ме информираше дека за една недела се вратил на работа, зашто тоа му го дозволувал видот на работата – вели д-р Антевски.

Д-р Толеска објасни дека овој тип на оперативен пристап е пософистициран и со поголем бенефит за пациентот.
– Наспроти торакотомијата, отворениот пристап, кој е поболен, го ограничува пациентот и го одложува враќањето на секојдневните активности со недели, минимално инвазивниот пристап е со бројни предности како за пациентот така и за хируршкиот тим – вели таа.

Последната недела кај пациент со карцином на бел дроб, од страна на лекарскиот тим, беше изведена интервенција со VATS-пристап и беше направена лобектомија со отстранување на лимфните јазли.

en_USEnglish