Породување - Ре Медика | Poroduvanje - Re Medika

Ортопедија Archives - РЕ-МЕДИКА
 • УТВРДУВАЊЕ НА ЦВРСТИНАТА НА КОСКИТЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗА

  УТВРДУВАЊЕ НА ЦВРСТИНАТА НА КОСКИТЕ ПРОТИВ ОСТЕОПОРОЗА

  Остеопорозата станува сè поактуелна како здравствен и социолошко-економски проблем. Глобално, популацијата старее, а со тоа и појавата на остеопороза, и како составен дел на стареењето се зголемува. Социолошко-економскиот аспект ги опфаќа проблемите што се јавуваат како последица на скршениците, како што се потребата од хируршки интервенции, зависноста на пациентите од туѓа нега, компликациите на лекувањетоповеќе
 • ОСТЕОПОРОЗА – Превенција, исхрана и вежбање

  ОСТЕОПОРОЗА – Превенција, исхрана и вежбање

  Суштината на остеопорозата е појавата на порозни коски кои имаат намалена цврстина и променет квалитет, поради што се подложни на појава на скршеници. Најчестите скршеници при остеопороза се на подлактницата, пршлените и колкот. Особено се сериозни скршениците на пршлените, кои најчесто се јавуваат спонтано и доведуваат до губење на висината, појава на грпка, болки воповеќе
 • Рамни стапала – минимална хирургија или класичен третман

  Рамни стапала – минимална хирургија или класичен третман

  Во зависност од целокупното здравје на пациентот, симптомите и сериозноста на рамното стапало, состојбата може да се лекува конзервативно или со операција. Рамно стапало е термин кој се користи за да се опише спуштениот свод на стапалото. Медицинскиот термин за него е пес плановалгус ( pes planovalgus). Д-р Димитар Споа, ортопедски хирург во „Ре-Медика“, објаснуваповеќе
 • Минливо воспаление на колкот – болест или состојба?

  Минливо воспаление на колкот – болест или состојба?

  Паника во семејството! Детето одеднаш накривува, се жали на болка во предел на надколеницата или коленото и одбива да стапне на ногата. Честа појава особено во последниве години. Најчесто станува збор за транзиторен излив во колкот – состојба која ги збунува не само родителите туку и лекарите. Што е транзиторен синовит? Тој претставува состојба наповеќе