Породување - Ре Медика | Poroduvanje - Re Medika

Хирургија – РЕ-МЕДИКА
 • ШТО Е УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА?

  ШТО Е УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА?

  Инконтиненција претставува неконтролирано испуштање на урина. За да се воспостави контрола на мокрењето и нормална уринарна континенција, потребна е комплексна врска помеѓу мозокот, нервниот системи органите во карлицата. Два кружнимускули (сфинктери) кои се наоѓаат на вратот на мочниот меур и почетниот дел на уретрата се одговорни за контрола намокрењето. Мочниот меур има две главнифункции: даповеќе
 • Ексклузивна интервенција изведена при Одделот за Урологија и Абдоминална Хирургија во ПЗУ Ре-Медика

  Ексклузивна интервенција изведена при Одделот за Урологија и Абдоминална Хирургија во ПЗУ Ре-Медика

  За прв пат на Балканот, ексклузивна интервенција изведена при Одделот за Урологија и Абдоминална Хирургија во ПЗУ Ре-Медика. Особено се гордееме со нашиот тим предводен од Професор Владимир Којовиќ кој ја изврши првата Лапароскопскa Сигмоидна Вагинопластика кај девојче со вродено отсуство на вагина.повеќе
 • Неодобрена употреба на лекови

  Неодобрена употреба на лекови

  Последниве месеци, во актуелната пандемија на ковид-19, сè почесто се среќаваме со употреба на лекови што не се предвидени начелно за третман на вирусни инфекции и состојби. Некои од тие лекови подолго време се користат со други индикации и се појавуваат разни текстови за нивната употреба и мислењето на фармацевтските куќи што ги произведуваат. Оваповеќе
 • Аларм за рак на тестиси – и мажите мора да се самопрегледуваат

  Аларм за рак на тестиси – и мажите мора да се самопрегледуваат

  Карциномот на тестиси во Македонија бележи рекорден пораст. Многу често се јавува кај млади мажи, од 18 до 35-годишна возраст, кои се во полно здравје и во полн животен елан. Кај овој вид карцином ретко кога се манифестираат повеќе симптоми освен грутка во тестисите, и затоа, како што советува д-р Александар Мицковски, уролог-хирург во „Ре-Медика“,повеќе
 • Минимална хирургија на рамни стапала

  Минимална хирургија на рамни стапала

  Рамно стапало е термин кој се користи за да се опише спуштениот свод на стапалото. Медицински, терминот за него е пес плановалгус (pes planovalgus). Д-р Димитар Споа, ортопедски хирург во „Ре-Медика“, објаснува дека постојат различни степени на „спуштање“ и, иако не сите рамни стапала се проблематични, кога се болни може да предизвикаат значителна непријатност иповеќе
 • ДЕСЕТ ГОДИНИ УСПЕШНА ПРИМЕНА НА ТРЕТМАНИ ЗА ПРОШИРЕНИ ВЕНИ

  ДЕСЕТ ГОДИНИ УСПЕШНА ПРИМЕНА НА ТРЕТМАНИ ЗА ПРОШИРЕНИ ВЕНИ

  Во изминатите десет години во „Ре-Медика“, со радиофрекфентна аблација се третирани 624 пациенти, додека, пак, со ендовенозна ласерска аблација се третирани 112 пациенти. Овие методи се златен стандард во третманот на венската инсуфициенција и во комбинација со локална хируршка флебектомија на варикозитетите покажуваат одлични објективни резултати како и субјективно задоволство кај пациентите. ШТО СЕ ТОАповеќе
 • Гостување на проф. д-р Андреја Арсовски, спец. торакален хирург, во емисијата Фактор здравје

  Гостување на проф. д-р Андреја Арсовски, спец. торакален хирург, во емисијата Фактор здравје

  Нашиот проф. д-р Андреја Арсовски, спец. торакален хирур, гостуваше во емисијата Фактор здравје. Темата на која зборуваше е: ,,Хируршки третман на тироидни заболувања’’. Погледнете повеќе на оваа тема ?повеќе
 • Хирургија мора да се работи со врвни техники по светски стандарди

  Хирургија мора да се работи со врвни техники по светски стандарди

  Во „Ре-Медика“ се изведува широка палета на операции од областа на елективната ортопедска хирургија. Најголем број од интервенциите се поврзани со спортскиот трауматизам и дегенеративните заболувања. Операциите се најчесто минимално инвазивни, односно артроскопски. Контактот со институциите што произведуваат најсовремени хируршки инструменти и импланти овозможува да се биде во чекор со најновите трендови во областа наповеќе
 • Аларм за рак на тестиси – и мажите мора да се самопрегледуваат

  Аларм за рак на тестиси – и мажите мора да се самопрегледуваат

  Карциномот на тестиси во Македонија бележи рекорден пораст. Многу често се јавува кај млади мажи, од 18 до 35-годишна возраст, кои се во полно здравје и во полн животен елан. Кај овој вид карцином ретко кога се манифестираат повеќе симптоми освен грутка во тестисите, и затоа, како што советува д-р Александар Мицковски, уролог-хирург во „Ре-Медика“,повеќе
 • Сржта на нашата работа е грижата за пациентот по највисоки стандарди

  Сржта на нашата работа е грижата за пациентот по највисоки стандарди

  Уролошкиот тим на „Ре-Медика“ ги применува најсовремените дијагностички и терапевтски процедури во областа на своето работење. Тоа значи работа по највисоки стандарди и примена на минимално инвазивни хируршки зафати при третирање на сите уролошки заболувања и состојби, и кај возрасните и кај децата. Нашиот тим, кој е составен од уролошки хирурзи, специјализирани медицински сестри иповеќе