Породување - Ре Медика | Poroduvanje - Re Medika

Анестезија и интензивна нега Archives - РЕ-МЕДИКА
 • АНЕСТЕЗИЈА ЗА ЦАРСКИ РЕЗ

  АНЕСТЕЗИЈА ЗА ЦАРСКИ РЕЗ

  Царскиот рез денес станува се повеќе застапен во вкупниот број породувања и во светот и кај нас во земјава. Индикација за завршување на раѓањето со царски рез е најчесто акушерска, поради причини кај мајката (зголемен крвен притисок предизвикан од бременоста, фетопелвична диспропорција, прееклампсија и еклампсија, дијабетес) или поради причини од страна на бебето ( феталнаповеќе
 • АНЕСТЕЗИЈА ВО ПАНДЕМИЈА – БЕЗБЕДЕН ДОКТОР БЕЗБЕДЕН ПАЦИЕНТ

  АНЕСТЕЗИЈА ВО ПАНДЕМИЈА – БЕЗБЕДЕН ДОКТОР БЕЗБЕДЕН ПАЦИЕНТ

  Анестезиологијата е една од неколку медицински гранки што се директно изложени на зголемен ризик од пренесување на коронавирусот, бидејќи дејствувањето на оваа специјалност е во непосредна близина на лицето на пациентот, односно устата и носот. Најважната лекција на историјата е дека човекот сè уште не учи многу лекции од историјата“ – Алдоус Хиксли (Аldous Huxly).повеќе
 • АНЕСТЕЗИЈА ЗА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ И СО АУТИЗАМ

  АНЕСТЕЗИЈА ЗА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ И СО АУТИЗАМ

  Кога се работи за анестезија кај децата со посебни образовни потреби, вклучително и тие со АСН (аутистичен спектар на нарушувања), има специфични постапки кои, поради здравствената состојба на тие деца, мора да се применат системски и прецизно. Децата со АСН имаат познат и ригиден дневен распоред и не толерираат отстапки од рутината. Затоа се потребниповеќе
 • Амбулантна анестезија – што треба да знаат пациентите?

  Амбулантна анестезија – што треба да знаат пациентите?

  Кратко дејствувачките анестезиолошки лекови и специјализираните анестезиолошки техники, како и грижата по интервенцијата се фокусирани на потребите на пациентите кои се дојдени за амбулантна анестезија и хирургија, за хируршката интервенција или дијагностичките тестови да бидат што побезбедни и пријатни. Тимот анестезиолози во првата приватна општа болница ги одговара прашањата на пациентите за оваа анестезија. Денес,повеќе
 • Кога и зошто на ИНТЕНЗИВНО ЛЕКУВАЊЕ

  Кога и зошто на ИНТЕНЗИВНО ЛЕКУВАЊЕ

  На одделот за интензивно лекување, опремен со најсовремена софистицирана апаратура, престојуваат пациенти пред операција, кога се подготвуваат за опсежни хируршки и гинеколошки интервенции, постоперативно, како и критично болни пациенти, со комплексни медицински проблеми. Таму имаат постојана грижа од доктори специјалисти и од медицински сестри, едуцирани и тренирани да се справат со најтешки ситуации. Единица илиповеќе
 • Анестезија за царски рез

  Анестезија за царски рез

  Царскиот рез денес станува се повеќе застапен во вкупниот број на породувања и во светот и кај нас во Македонија. Во Ремедика околу 42% од породувањата завршуваат со царски рез. Индикација за завршување на раѓањето со царски рез е најчесто акушерска – било поради причини кај мајката – зголемен крвен притисок предизвикана од бременоста, фетопелвичнаповеќе