Породување - Ре Медика | Poroduvanje - Re Medika

Дијагностика Archives - РЕ-МЕДИКА
 • ШТО Е УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА?

  ШТО Е УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА?

  Инконтиненција претставува неконтролирано испуштање на урина. За да се воспостави контрола на мокрењето и нормална уринарна континенција, потребна е комплексна врска помеѓу мозокот, нервниот системи органите во карлицата. Два кружнимускули (сфинктери) кои се наоѓаат на вратот на мочниот меур и почетниот дел на уретрата се одговорни за контрола намокрењето. Мочниот меур има две главнифункции: даповеќе
 • Пулс-окисиметарот и Ковид-19

  Пулс-окисиметарот и Ковид-19

  Пандемијата со ковид-19 ги измени нашите потреби и приоритети. Во едни такви околности, пулс-оксиметарот (Pulse Oximeter) стана популарен кај целото население, а интересот за него сè повеќе се зголемува. Но од особена важност е познавањето на предностите и ограничувањата на оваа направа како и нејзината правилна употреба.Тоа е мал, евтин, мошне едноставен медицински инструмент, лесенповеќе
 • Болка во абдоменот обрнете внимание на симптомите

  Болка во абдоменот обрнете внимание на симптомите

  Абдоминалната шуплина е дел од телото која се протега од дијафрагмата, под градниот кош, до препоните. Во неа се сместени абдоминалните органи и според нивната локализација се одредува и патолошката состојба на органот која ја предизвикува. Во неа се сместени желудникот, црниот дроб, жолчката, панкреасот, слезенката, обата бубрега, мочниот меур, матката и јајчниците кај женитеповеќе
 • Луѓето со дијабетес не треба да ја прекинат терапијата за време на ковид-инфекцијата

  Луѓето со дијабетес не треба да ја прекинат терапијата за време на ковид-инфекцијата

  Лицата со дијабетес може да имаат потешки симптоми и компликации во текот на инфекцијата со ковид-19, но доколку дијабетесот е добро контролиран тогаш ризикот за сериозни компликации е сличен како оној кај општата популација. Што е она на што треба да се обрне внимание кога станува збор за дијабетес и ковид-19? Кога да се контактираповеќе
 • Пролапс на митралната валвула на срцето да се препознае и да се лекува

  Пролапс на митралната валвула на срцето да се препознае и да се лекува

  Митрална валвула е залистокот кој се наоѓа помеѓу левата преткомора и левата комора на срцето. Овој срцев залисток е изграден од два листа, односно кусписи – преден и заден митрален куспис, кој со посебни тенки влакна, т.н. хорди, е поврзан со внатрешниот ѕид на комората. Залистокот функционира по принцип на вентил и при полнење наповеќе
 • МАШКА НЕПЛОДНОСТ – ИМА РЕШЕНИЕ!

  МАШКА НЕПЛОДНОСТ – ИМА РЕШЕНИЕ!

  Инфертилитет, или неплодност, претставува неможност на двојката да оствари зачнување по една година редовни незаштитени сексуални односи. Тоа е проблем на денешницата и е присутен кај секоја шеста двојка, а машката неплодност како причина се наоѓа кај 50 отсто од двојките кои не можат да остварат зачнување. Машкиот инфертилитет се создава од три причини: намаленаповеќе
 • Ковид-19 и тестовите за откривање на заразата што ни покажуваат?

  Ковид-19 и тестовите за откривање на заразата што ни покажуваат?

  Што е ковид-19? Ковид-19 е име на новата болест која се појави во текот на декември 2019 година во Вухан, Кина, а од јануари годинава има размери на пандемија, т.е. таа е присутна во скоро сите земји во светот, вклучително и во нашата држава. Првиот случај на оваа болест кај нас лабораториски  е потврден наповеќе
 • НОВА НЕИНВАЗИВНА ДИЈАГНОСТИЧКА МЕТОДА – ТРАНСКРАНИЈАЛЕН МОНИТОРИНГ ЗА МИКРОЕМБОЛУСИ

  НОВА НЕИНВАЗИВНА ДИЈАГНОСТИЧКА МЕТОДА – ТРАНСКРАНИЈАЛЕН МОНИТОРИНГ ЗА МИКРОЕМБОЛУСИ

  НАМАЛЕТЕ ГО РИЗИКОТ ОД МОЗОЧЕН УДАР ! НОВА НЕИНВАЗИВНА ДИЈАГНОСТИЧКА МЕТОДА – ТРАНСКРАНИЈАЛЕН МОНИТОРИНГ ЗА МИКРОЕМБОЛУСИ Во првата приватна општа болница „Ре-медика “ на располагање на пациентите е  апарат за транскранијална сонографија за мониторинг на микроемболични сигнали. Овој апарат е прв од ваков тип во Република Македонија. Со овој апарат од германско производство, за првпатповеќе
 • Молекуларна генетска анализа за утврдување на присуство на 8 мутации во BRCA1 и BRCA2 гените

  Молекуларна генетска анализа за утврдување на присуство на 8 мутации во BRCA1 и BRCA2 гените

   Молекуларна генетска анализа за утврдување на присуство на 8 мутации во BRCA1 (185delAG, 4153delA, 5382insC, 3819delGTAAA, 3875delGTCT, T181G (Cys61Gly), 2080delA) и BRCA2 гените (6174delT) Двата гени BRCA се гени супресори на гените кои произведуваат протеини што ги користи клетката во ензимски пат што прави многу прецизни, совршено прилагодени поправки на молекулите на ДНК. Штетни мутацииповеќе
 • Докажување на ХПВ-инфекции

  Докажување на ХПВ-инфекции

  Сексуално преносливите инфекции претежно се пренесуваат, како што се гледа и од името, преку сексуален однос. Инциденцата на сексуално преносливи инфекции е висока, без оглед на можноста за успешно дијагностицирање и лекување. Најранлива е популацијата на сексуално активни луѓе на возраст под 25 години, што сочинува 60 отсто од пациентите. Младите имаат поголема веројатност даповеќе