Shqip
Прегледи и консултации од областа на неурологијата и психијатрија

  • НЕВРОПСИХИЈАТРИЈА
  • ДЕТСКА ПСИХИЈАТРИЈА
Неурологија е гранка на медицината која се бави со болестите на мозокот и главата, рбетниот мозок и периферните нерви вклучувајќи:

Главоболки
Вртоглавици
Пореметување на памтење
Пореметување на движење
Тремор
Последици од повреди на глава или рбетен столб
Болни синдроми како болки во вратна кичма и лумбална кичма лумбаго
Слабости на раце и нозе
Невролошки пореметувања на голтање и зборување
Сите наведени симптоми може да бидат последица на некои невролошки болести како Мозочен удар; Дегенеративни болести на мозокот и рбетниот столб; Болести на циркулација во склоп на артериосклероза, дијабетес; Повреди на глава и рбет; Тумори;

Невролошки испитувања: Невролошки преглед со вклучен разговор и
Невролошки статус
Електроенцефалографија
Електромиелонеурографија
Можност за коментирања на ЦТ слики на мозок, рбетен столб, ангиографија
Консултативни прегледи
Систематски прегледи

Психијатриски преглед вклучува

Разговор и анамнеза со поставување на точна дијагноза и терапија за психијатриски пореметувања
Во ординацијата се вршат дијагностика и лекување на
Пореметувања на расположението(депресивен сѕ,) пореметување на расположение заради општа телесна состојба
Анксиозни пореметувања –(панични пореметувања) социјална фобија, опсесивно компулсивно пореметување, стрес
Пореметување на спиење
Сексуални пореметувања
Пореметување во исхрана-анорексиа, булимиа
Соматоформни пореметувања (психосоматски пречки) конверзивни пореметувања, хипохондрија
Пореметување во комуникација
Пореметување на внимание
Пореметено однесување
Лекувањето е индивидуално (термин од 45мин)
Со можност за преглед, фармакотерапија
Психотерапија
Вежби за психичка релаксација
- Стравови кај деца;

- Тикови;

- Ноќно мокрење, какање;

- Проблеми поврзани со исхрана, спиење,(ноќни стравови);

- Третман на злоупотреба кај деца (емоционални, физички, сексуални);

- Анксиозни состојби;

- Опсесивно-компулсивно растројство;

- Панични растројства;

- ПТСП (пост-травма-стрес-пореметување);

- Психосоматски растројства;

- Психопатологија кај децата со пречки во интелектуален развој;

- Проблеми поврзани со учење, читање, пишување и сметање;

- Растројство на моторните функции;

- Развојни проблеми на говорот и јазикот(пелтечење)

- Дијагностика на аутизам;

- Проблеми во однесувањето;

02 2603 100; 072 443 200

Др. Бјанка Чачев Спанческа
спец. невропсихијатар
email: bcacev@remedika.com.mk

Прим. д-р Мери Бошковска
спец. психијатар
email: mboskovska@remedika.com.mk